Het eerste slachtoffer van de vliegramp in Oekraïne is geïdentificeerd. Het gaat om een persoon met de Nederlandse nationaliteit.
Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag laten weten.
De familie en de burgemeester van de woonplaats van de overledene zijn van de identificatie op de hoogte gebracht. De identiteit is niet bekendgemaakt, ook niet of het een man of een vrouw is.
De 200 specialisten die bezig zijn met de identificatie benadrukken dat het nog maanden kan duren voordat de identiteit van alle slachtoffers is vastgesteld.
Inmiddels zijn 227 kisten met stoffelijke resten van slachtoffers naar Nederland gebracht, maar er liggen ook nog menselijke resten op de rampplek. Die kunnen pas ten vroegste donderdag worden geborgen, twee weken na de vliegramp.
Politiemissie in Oost-Oekraïne
Momenteel onderhandelen Nederland, Oekraïne en Australië over een grootschalige politiemissie in Oost-Oekraïne. Oekraïne besluit naar verwachting donderdag of de missie, die uit vele tientallen ongewapende politiemensen zal bestaan, inderdaad doorgaat. Pas na die beslissing kunnen experts het gebied in om de zoektocht naar slachtoffers voort te zetten.
Tot donderdag zullen kleine teams van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en de Koninklijke Marechaussee wel proberen toegang tot het gebied te krijgen om informatie te verzamelen. Met die informatie worden plannen gemaakt over wat de politiemensen gaan doen en hoe. De LTFO- en marechaussee-experts zijn ter plekke om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te zoeken op de rampplek.
LTFO tegengehouden bij rampplek
Onderzoekers van het LTFO hebben zaterdag geprobeerd de rampplek te bereiken, maar zijn tegengehouden door pro-Russische separatisten omdat het "te onrustig" zou zijn in het gebied.
Ook de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) is nog niet ter plaatse geweest, omdat de veiligheid van de onderzoekers niet kon worden gegarandeerd. Wel hebben ze al gewerkt aan een analyse op basis van onder meer foto's, satellietbeelden en de zwarte dozen. De OVV heeft de taak de toedracht van de crash te onderzoeken, niet de schuldvraag.
Eerste ouders op rampplek
Zaterdag zijn wel de ouders van een slachtoffer op de rampplek geweest. Fatima Dyczynski had aan de Technische Universiteit in Delft haar bachelor lucht- en ruimtevaarttechniek behaald en was op weg naar haar ouders in de West-Australische stad Perth. In Australië zou ze een interne opleiding volgen bij computerbedrijf IBM, schreven Australische media zaterdag. Haar ouders hebben bloemen gelegd op de plek waar het vliegtuig vorige week neerstortte.
Voorlopig de laatste kisten met stoffelijke overschotten zijn zaterdag naar Nederland gevlogen en overgebracht naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de identificatie plaatsvindt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl